Efter fødsel havde jeg en rectus diastase på 5 fingres bredde, en lille top mave, jeg så stadig gravid ud og når jeg skulle rejse mig fra en liggende stilling – formede min mave sig som en toblerone. Ved genoptræning har jeg i dag ingen rectus diastase. Nu ønsker jeg at dele min viden helt kvit og frit, med jer!

Hvad er en rectus diastase?
Diastase betyder adskillelse og rectus refererer til rectus abdominis for det yderste lag mavemuskler – rectus diastase betyder delte mavemuskler.
Rectus abdominis består af to halvdele, der løber fra brystbenet til kønsbenet på hver sin side af navlen – de holdes samlet i midten af et bindevæv kaldet linea alba.
Når en rectus diastase opstår, strækkes linea alba (bindevævet) sidelæns og bliver helt tyndt og svagt som musklen deler sig. Det bliver ikke længere mavemusklerne som støtter dine organer. Jo tyndere bindevævet bliver samt bredden mellem mavemusklerne, jo mere alvorligt bliver det.

Hvem får en rectus diastase og hvad kan forsage en rectus diastase?
Alle babyer fødes med en rectus diastase, men de delte mavemuskler samler sig igen ved 3 års alderen – dog kan rectus diastase opstå igen senere i livet og kan ramme både mænd og kvinder. Under graviditet og fødsel bliver bindevævet i det yderste lag af mavemusklerne udsat for en del belastning, stræk og pres ved navleområdet, derved kan der opstå delte mavemuskler (rectus diastase).
Både mænd og kvinder kan få rectus diastase ved forkert træning og stor overvægt omkring maven.

Symptomer på en rectus diastase:
Ikke mange med rectus diastase er bevidste om de har det før der opstår gener som følgende.
Udbulende mave, gravid lignende mave, ustabilt bækken, lænde gener og smerter, fordøjelses og tarmbesvær, navle brok.
Grunden til disse gener, er da mavemusklerne ikke længere støtter for ryg ej holder organerne på plads.

Hvad kan man gøre?:
I morgen vil jeg dele trænings øvelser og tips til hvad du skal og hvad du IKKE skal gøre for at forhindre en rectus diastase.