Køkkenet er hjemmets samlingspunkt. Ikke bare laver vi maden i køkkenet, det er også her vi opbevarer den, og til tider spiser den. Køkkenskabene åbnes og lukkes flere gange om dagen, både når vi forbereder os på at lave et måltid, eller leder efter en hurtig snack. Derudover kan fedt og snavs fra madlavningen bygge sig op i skabene over tid. Rengøring af køkkenskabene skal derfor være en del af dine daglige, ugentlige og årlige rengøringsrutiner, fuldstændigt som rengøringen af din bordplade.

For det meste er kabinetter i dag lavet af enten hårdt træ eller presset træ. Du kan få matchende plader, der passer på køleskabe, så alt i dit køkken passer sammen. De sorter af træ, der anvendes hyppigst, er ting som fyrretræ, ahorn og kirsebær. Nogle køkkenskabe har massive trædøre af god kvalitet, og så er indersiden af mindre kvalitet. Nogle gange har bunden og hylderne en glat tekstur, mens bunden eller hylderne andre gange kan være ru. Denne forskel i tekstur er et tegn på, at det er en anden proces, der blev brugt til at bearbejde træet. Køkkener folk selv har designet, har typisk flere detaljer på kabinettet, og indeholder ofte praktiske opbevaringsrum i kabinetterne, til gavn for kokken. Dette betyder dog også, at der er mere der skal rengøres.

Hvor dybdegående din rengøring af køkkenet skal være, vil variere afhængigt af, hvor snavset dit køkken regelmæssigt bliver. Generelt skal indersiden af skabene rengøres måske en eller to gange om året, og selvfølgelig oftere på ydersiden. Hvilke rengøringsværktøjer og opløsninger du skal bruge, afhænger også af skabene, og hvor beskidte de er, når du gør dem rent.

Når det kommer til indersiden på de skabe, der indeholder din service, dine kopper og dine glas, skal de blot tørres af, og måske have en omgang med støvsugeren. De skabe du bruger til opbevaring af mad, skal naturligvis have større opmærksomhed, når køkkenrengøringen udføres. Der er god sandsynlighed for, at du er kommet til at spille noget, der så skal fjernes. Varmt sæbevand og en ren klud eller svamp vil fungere rigtig godt, til at tørre de indvendige sider af med, og til at fjerne eventuelle spildte madvarer. Hvis honning eller sirup har sat sig fast et sted, skal området først sættes i blød under en fugtig klud, hvorefter det vil være let at tørre det af.

Rengøring af køkkenskabe på ydersiden er meget mindre besværligt. Her tørrer du blot de områder af, der bliver rørt, når du er i gang med at lave mad. Brug en ren klud, som er blevet vredet op i sæbevand. Når du tørrer ydersiderne af, er det bedst at klemme så meget vand som muligt ud, så du ikke efterlader vand på træet. Hvis du er kommet til at bruge en for fugtig klud, kan du gå tilbage over de fugtige områder, med et rent og tørt håndklæde.